1 maart 2022

Ben jij een onderzoeker? Of ga je mee met de stroom?

Yes, in een labo in Zuid-Afrika zijn wetenschappers erin geslaagd na lang onderzoek de basisformule van het Moderna-vaccin te kraken. Wat dit met zich meebrengt is veelbelovend voor de lage loonlanden die tot op heden geen toegang hadden tot dure vaccins. Men is ook van plan om het vaccin meteen ook sterker te maken. Door dit proces kunnen ook vaccins voor andere ziektes toegankelijker worden voor zovele mensen die dagelijks nog vaak getroffen worden niet alleen door corona maar ook door andere ziektes waar wij al lang niets meer van zien.

Wat maakt nu dat wetenschappers steeds weer blijven doorzoeken tot ze verder geraken in het oplossen van problemen? 

Dan denk ik aan Adam Grant in zijn recente boek “Think again’. De kracht om vooruitgang te maken zit in toe te laten dat niets af is, dat je niet alles weet, dat je moet toegeven dat alles verder onderzoekbaar en verbeterbaar is en het dan ook te doen. Hoe complexer iets is hoe meer vragen een mens zich gaat stellen en hoe creatiever hij wordt. 

Herkenbaar voor mezelf, ik krijg echt adrenaline van zaken die moeilijk lopen om mij er dan met andere mensen in te gooien om tot een oplossing te komen. Maar op sommige dagen wordt ik ook wel eens moedeloos. Ik neem dan minder de moeite om verder te kijken en neem snellere conclusies omdat ik geen tijd of zin heb om mij er verder in te verdiepen. Het zijn net die zaken die ik dan snel oplos die vaak op termijn niet zichzelf oplossen maar die telkens tijdens drukke periodes terug boven komen. Nu weet ik al dat als dat gebeurt ik er echt tenvolle aandacht moet aan besteden.

Heb jij ook zo’n zaken die naar boven komen voor jouw persoonlijk, in jouw team of organisatie? Hoe geef je dit aandacht? Waar speelt nieuwsgierigheid een rol om zaken beter te gaan begrijpen?

Blijf je hangen in manieren waarop je zaken al zoveel keren hebt opgelost of heb je al eens geprobeerd opnieuw na te denken om zo tot vernieuwing en versterking te komen?

Probeer nieuwsgierig te blijven naar terugkerende moeilijkheden die je kan ervaren op allerlei domeinen. Door steeds verder en dieper na te denken ,vaak ook samen met anderen, worden zaken niet alleen opgelost maar meteen ook vernieuwd wat alleen maar vooruitgang betekent. Hieronder deel ik even hoe ik hier voorbije week mee ben omgegaan in mijn eigen team.

Ik had een nieuwe werknemer die ik coachte om zich in te werken in de nieuwe taken die hij op zich zal nemen in zijn nieuwe job. Stap per stap legde ik alles uit aan de hand van de zaken die zich aandienden. Het werd een leren on-the-job. Wat kreeg ik er energie van om zoveel stappen met hem vooruit te zetten. Wat mij dan tegenviel was dat enkele dagen verder plots een omslag kwam. De nieuwe collega zag het plots allemaal teveel op zich afkomen en vroeg zich af of deze job haalbaar was voor 1 persoon. Hij was wat in paniek en ikzelf was eigenlijk eerlijk om te ontploffen. Hoe kon het dat er zo snel een conclusie wordt getrokken? Wat was er toch met hem?

Liefst had ik gewoon alles terug overgenomen en op zoek gegaan naar een andere kandidaat.

En toch kwam mijn adrenaline weer naar boven….Ik kwam tot de conclusie dat niet alleen de kandidaat maar ook wij als team eens terecht moesten kijken naar meer efficiëntie in onze werking.

In communicatie met de teamleden apart en samen zijn we het proces helemaal terug in kaart beginnen te brengen. Ons onderzoek is gestart, denken samen met actie. Tegen het einde van de week was de nieuwe collega ons enorm dankbaar dat we dit meenamen. Hierdoor heeft hij zijn drive terug gevonden en hebben wij als team meteen een versnelling in gang gezet samen met onze partner om meer zaken op een vlotte manier binnen het automatische systeem verwerkbaar te maken.

Door nieuwsgierig te blijven naar wat moeilijkheden ons brengen, door steeds opnieuw zaken te blijven bevragen en niet altijd blijven mee te lopen met de overtuiging dat hoe het is nu éénmaal goed is kunnen we voor onszelf, ons team, onze organisatie en zoals de wetenschappers in Zuid-Afrika echt wel grote verschillen gaan maken.

Tenslotte hoor ik je al zeggen: Ja maar, denken en terug denken….., begint dat niet te lijken op “overdenken” en blijf je dan niet hangen?

Inderdaad, daar probeer ik voor mezelf ook waakzaam op te zijn. Wat ik soms zelf moeilijk vind is in de actie te blijven om zaken dan ook helemaal tot het einde kunnen af te maken.  Ik heb al geleerd dat door kleine stappen te maken en ervoor te zorgen dat “quick wins” snel gerealiseerd worden de drive er wel in blijft zitten. Hoe is dat bij jou?

Is dit herkenbaar? Denk jij veel maar geraak je moeilijk in de actie? Weet je al wat je volgende stappen zijn maar blijven de keuzes moeilijk te maken?

Contacteer me gerust via sofie@embracecoaching.be of wil je echt eens kennismaken boek dan een gesprek via deze website.



Meer items Ben jij een onderzoeker? Of ga je mee met de stroom?

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x