5 januari 2022
Geen voornemens of doelen, wel een themawoord
Vooruitgang, mijn thema voor het nieuwe jaar.
Hoe meer voornemens je als doelen formuleert voor het nieuwe jaar, hoe sneller je voelt dat het zal mislukken. Let op, voornemens zijn goed, maar ze leiden al snel tot ontmoediging. Aan het einde van het jaar blijk je dan toch geen superman of superwoman te zijn. Wel je oude zelf, overladen met pogingen om te veel in een keer te willen realiseren.
Ik trapte zelf ook in die val. Jarenlang maakte ik een lijst met dingen die ik absoluut wilde veranderen. Niet te veel snoepen, meer sporten, … De klassiekers. Tot ik besloot alles op één doel in te zetten en te kiezen voor een thema. Toen kwam de echte verandering.
Geen doelen, wel een thema
Een thema is een ongedwongen, menselijke en overwogen benadering tot verbetering. Ik pas dit zelf al enkele jaren toe en ik ben er dan ook van overtuigd dat deze aanpak veel doeltreffender is dan voornemens vermomd als doelen.
Doelen zijn een slechte manier om gelukkig te worden. Ze zijn een bron van druk tot je ze realiseert en ondermijnen je zelfwaarde.
Bereik je het doel, dan duurt de voldoening niet lang. Je viert het even en gaat dan verder, naar het volgende doel.
Een voorbeeld: je wil miljonair worden en werkt dag en nacht om dat te bereiken. Je gaat door tot op het moment dat je die fles champagne kan ontkurken. De volgende ochtend ontwaak je en vraag je je af: wat nu, wat is de volgende stap? De vraag die je je eigenlijk moet stellen is: was dit het waard? Je gooide tijd weg en vond jezelf niet goed genoeg in iets. Die tijd kon je beter gebruiken om op een gelukkige, rustige, kalme manier stap per stap vooruitgang te boeken.
Daarom zijn thema’s doeltreffend
Een thema geeft je een algemene richtlijn waartegen je alles kan afwegen
Iedere uitdaging beantwoordt aan slechts één vraag: past dit binnen mijn thema? Het is een kompas om op te navigeren.
Een thema gaat over wat je vandaag doet
Iedere dag biedt nieuwe kansen. Lukt het vandaag niet? Probeer morgen nog eens.
Hoe pak ik het aan?
Mijn thema in 2021 was betekenen. Ik focuste op mensen, projecten en ervaringen die voor mezelf en anderen van betekenis waren. Tijdens het jaar worstelde ik vaak met mijn werk. Ik zocht diepere betekenis voor mensen, maar vond dit niet terug in de dingen die dagelijks deed. Ik begon mijn eigen coachingpraktijk naast mijn andere job. Hierdoor kon ik slechts op een laag tempo meerwaarde creëren voor anderen.
Toch gaf mijn thema me rust en vertrouwen. Het hielp me om geduldig te blijven. Ik stelde voorop wat belangrijk was en kon makkelijker oncomfortabele, harde en noodzakelijke keuzes maken. Zo slaagde ik er tegen eind 2021 in om mijn volledige coachingverhaal uit te werken. Wat doe ik? Hoe en waarom doe ik het? Op welke manier bied ik meerwaarde voor anderen? Hoe laat ik mezelf intussen verder groeien? Dit goede gevoel en gefocuste aanpak is de kracht van een goed thema.
Wat is een sterk thema?
Een thema bepalen hoeft niet moeilijk te zijn. Starten met een thema begint met terug te kijken naar vorig jaar en jezelf de vraag te stellen: waar heb ik nu het meeste nood aan? Het is:
- Een eenvoudig begrip
- Een woord dat als woord of als werkwoord gebruikt kan worden
Denk maar aan liefde, balans, focus, handelen, dankbaar zijn, geloven, vooruitgaan, rusten, …
Ik resette mijn loopbaan het voorbije jaar. Ik zocht en vond wat het beste bij me past en ging daar dieper op in. Zo bouwde ik fundamenten op voor de volgende jaren. Mijn nieuwe thema gaat hier dan ook op verder en houdt me op koers om mijn praktijk te lanceren. Met het thema vooruitgang wil ik mezelf en mijn coachees helpen op een betekenisvolle manier.
Naast professionele vooruitgang wil ik ook meer aandacht besteden aan de groei binnen mijn gezin. Samen kunnen we ons verder ontwikkelen. Met een verhuis op planning, is de eerste stap alvast gezet. Ook het schoolwerk biedt de ouders van 3 tieners voldoende uitdagingen om vooruitgang te boeken, om oplossingsgericht te denken en om voldoende aandacht te besteden aan rust, gesprek en begrip. Deze zaken passen dan ook binnen mijn thema.
Op persoonlijk vlak wil ik mijn engagementen in vraag blijven stellen. Bieden ze mij de vooruitgang die ik zoek? Moet ik loslaten en ruimte maken voor andere zaken? Na een jaar van betekenen, heb ik nu een jaar van vooruitgang nodig.
En jij, wat heb jij nu nodig?
Wat komt er het eerste in je op? Zoek synoniemen en voel welk woord het beste bij je past. Breng jouw thema ook echt tot leven, zodat je er steeds aan herinnerd wordt. Werk bijvoorbeeld met kaartjes waar je thema op staat en die je tussen boeken steekt of stel een leuke laptop- of smartphone-achtergrond in die als motivatie dient.
Voor dit nieuwe jaar wens ik je een themawoord toe. Je zal verrast zijn hoe makkelijk en efficiënt het is en hoe het bewust en onbewust voor je werkt. Zonder teleurstelling, druk of angst.
Wat wordt jouw themawoord? Laat het me gerust weten. Veel succes!
Ben jij een onderzoeker? Of ga je mee met de stroom?
Vaak kijk ik niet meer dagelijks naar het nieuws omdat ik liever zelf kies wanneer en via welke kanalen ik info uit de wereld wens te halen. Teveel van hetzelfde geeft mij een te éénzijdige en vaak negatieve kijk op alles rondom ons.
1 maart 2022
Hebben anderen alles beter op een rij?
Voorbije weekend was ik aan zee. Er even tussenuit met de vrouwen. Super ontspannend en tegelijkertijd weer heel leerrijk. Niet alleen de zalige zeelucht, de zon en het lekkere eten heb ik weer gehad. Ook heb ik hier weer iets meegenomen dat ik graag wil delen. Waarom?
26 februari 2022